maanantai 15. toukokuuta 2023

283. Volkswagen ID.4 - parempi kuin konsernisisarensa

   283.

Valmistaja: Volkswagen
Malli: ID.4
Vuosimalli: 2023
Moottori: 150kW sähkö
Vaihteisto: automaatti

Käyttöauto järjesti sähköautojen koeajopäivät ja vaikka minä olen jo toistaiseksi voimassa olevan periaatepäätöksen tehnyt, että sähköauto ei ole minun juttu, niin kyllähän semmoista kokeilee kuitenkin mielellään, jos vielä sähköt maksaa joku toinen. Koeajettava olisi kai ollut Volkswageneita, Audeja ja Mersuja, mutta minun ajoni jäivät vaan ensiksi mainittuihin. Audeja en tällä kertaa käynyt katsomassa, mutta Mersua olisin kyllä mielellään ajanut. Mersun myyjät vaan ovat selkeästi niin tarkkakatseisia, että näkivät minun habituksesta, että turha vaivautua palvelemaan, kun ei minun näköinen kerjäläinen kuitenkaan Mersua pysty oikeasti ostamaan. Enkä minä jää almuja pyytämään, joten viitisen minuuuttia renkaita potkittuani myyjän valvovan katseen alla lähdin paikalta hittoon partaani nauraen.

No, onneksi Volkkari on kansanauto ja kun minä olen kansalainen, niin myyjä pärähti paikalle nopeasti ja lyhyen keskustelun jälkeen siirryttiin jo autolle ja ajolle jopa ilman, että hän olisi kysellyt ajokorttia tai mitään.

Virrat päälle ja auto "käyntiin" aivan kuten omakin autoa nappia painamalla ja sitten mittariston oikealla puolelle olevasta vaihdekytkimestä D päälle ja kaasulla liikkeelle. Hieman outo oli "vaihdekepin" paikka, mutta kyllä siihen kuitenkin nopeasti tottui. Kytkintä keinuttamalla sai valittua joko D, B tai sitten R, eli pakki. D toimii kuin normaali automaattivaihteiston Drive tila ja kun kaasun nostaa, niin moottorijarrutus on lähes olematon. B-tilassa toiminta on muuten sama, mutta kaasun nosto aiheuttaa melko voimakkaan moottorijarrutuksen ja samalla akun lataamisen. En päässyt lyhyehköllä koeajolla ihan sinuiksi B-ajotilan kanssa tai siihen miten moottorijarrulla parhaiten risteyksiä lähestytään ja jouduin aina painamaan kaasua uudestaan päästäkseni risteykseen asti.

ID.4:n meno on hiljaista kuten sähköautolta voi odottaa. Alle olleet isot kitkarenkaat vielä epäilemättä hiljensivät rengasmeluakin hieman. Alusta tuntui jämäkältä, mutta myös n. 2000 kilon massa tuntui selkeästi vakauttavana. Terävät pienet töyssyt tuntuvat ajossa, mutta ei yhtä terävänä kuin esim. omassa Kodiaqissa. Kun pääsin isommalle tielle, niin odotin innolla ravistelutestiä, jota Skoda Enyaqia ajaessani jopa hieman säikähdin. ID.4 ei kuitenkaan ollut samanlainen. Nopeaissa ohjausliikkeissä tuntuu kyllä akuston ja ajoneuvon paino, mutta toisin kuin Enyaqissa, joka tuntui jäävän heilumaan ohjauksen jälkeen, niin ID.4 asettui aloilleen normaalisti ja ennakoitavasti.

Moottoritien luiskassa kokeilin kiihtyvyyttä, mutta oletettavasti alla olleet kitkarenkaat pilasivat koko jutun. 150kW tarkoittaa 204 hevosta ja vääntöä pitäisi löytyä 310Nm, mutta noilla numeroilla auto ei kyllä kiihtynyt oikein mihinkään. Valmistajan ilmoittama kiihtyvyys on vissiin 8,5s 0-100km/, eikä se kyllä ainakaan yhtään nopeammalta tuntunut. Luistoneston valo vilkkui lähes 100km/h vauhdissa, mutta oletin sen johtuvan luiskan päässä olevisa pompuista. Moottoritiellä kuitenkin kokeilin ohituskiihtyvyyttä kahdeksastakympistä ja satasestakin ja molemmissa luistoneston valo alkoi vilkkumaan ja kiihtyvys oli aivan ponnetonta. En usko kuitenkaan, että 204 hevosta ja 310 väännöstä olisi oikeasti saanut takavetoisen auton läheskään sutimaan noista vauhdeista, joten kyseessä lienee jokin yliturvallinen ominaisuus.

Ajoin hieman ihmetyksen vallassa ja pettyneenä takaisin liikkeelle ja kunhan ensin istuin takapenkin ja totesin tilat hyviksi minunkin kokoisen kuskin takana, niin menin myyjälle valittamaan, että eihän auto kiihdy yhtään mihinkään. Myyjä syytti kitkarenkaita ja sanoi sitten, että on heillä pihassa myös nelivetoinen tehokkaampi ID.5, joka olisi muuten hyvin samanlainen ja sen alla olisi kesärenkaat. Tartuin mielelläni tarjoukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti