155.
Valmistaja: Audi
Malli: Q5
Vuosimalli: 2012
Moottori: 2.0TDI
Vaihteisto: DSG-automaatti
Ajoin kyllä monta autoa A4:n korvaajaksi, mutta kyllä hyvä kokemus Audista veti minut uudelleen valitsemaan Audin. A4:n jälkeen seuraava ja tämän hetkinen autoni on Audi Q5 2-litraisella TDI koneella ja 7-pykäläisellä DSG-automaatilla. Autossa on business varustelu ja se lisäksi joku sisustuspaketti, johon kuuluu sport-istuimet. Auto oli liikkeen esittelyauto, joten varusteluun en voinut vaikuttaa. AInoa varuste, jonka itse olen valinnut ja myös itse asennuttanut jälkikäteen on moottorin lämmitin ja sisätilalämmitin.
Muutos A4:sesta Q5:een on yhtä aikaa iso ja pieni. Sisutus on lähes identtinen molemmissa autoissa ja halllintalaitteet myös täydellisen tuttuja. Kuitenkin Q5 on sen hitusen korkeampi kuin A4 ja ensimmäisellä kerralla eron näkyvyydessä eteenpäin huomaa. Ajan kuluessa eroa ei enää muista. Nelivetojärjestelmä on autoissa sama, eli ns. aito quattro Torsen keskitasauspyörästöllä. Maavaraa on 20 senttiä koko pohjan alueella ja se on A4:en verrattuna parasta antia. Lumipaakkien yliajamisesta ei tarvitse huolehtia ja isommillekin katukynnyksille pystyy nousemaan, kun renkaat vaan ajaa niihin kiinni ja kaasua hieman polkaisee.
DSG-automaatista kuulee paljon haukkuja, mutta minä olen ollut oikein tyytyväinen. Kylmänä automaatti ei toimi mielestäni kuten perinteinen automaatti ja esim. autokatoksesta pois peruuttaessa talvella kierroksia saa nostaa selkesti ennen kuin kytkin ottaa kiinni. Laatikon lämmettyä ominaisuus kuitenkin poistuu ja vaihtaminen on notkeaa ja lähes huomaamatonta. Vaihteita voi hämmentää myös itse tökkimällä vipua eteen ja taakse, mutta pari kertaa sitä kokeiltuani en näe sille mitään syytä. Käytän manuaalista vaihtoa ainoastaan joskus kylmällä laatikolla, että saan pidettyä kierrokset korkeammalla ennen kuin automaatti vaihtaa itse. Toinen vaihtoehto on käyttää sport-moodia, mutta siinä asennossa kylmällä laatikolla jarruttaminen aiheuttaa hieman ärsyttäviä nykäyksiä, kun kierroserot on suurempia.
2-litrainen diesel potkii 170 hevosta ja 350 väännöstä ja kyllä ne vajaan 2000 kilon painoista möhköä liikuttavat ihan ok, mutta mistään tykistä ei voi puhua. 0-100 km/h arvo onkin muistaakseni hieman yli 10 sekuntia ja se on A4:een verrattuna melkein 4s enemmän - ja sen kyllä tuntee. Kiihtyvyyden tunne onkin asia, jota kaipaan nykyautossani. Toinen on leikkimisen mahdollisuus. 170 hevosta mahdollistaisivat ehkä talvella pienet quattroleikit, mutta Q5:n luistonestoa ei saa kytkettyä kokonaan pois ja siksi liu'uttelut ja donitsit ovat mahdottomia. Maantiellä Q5 menee vakuuttavan tasaisesti ja pehmeästi, vaikka Suomen keväisellä asfaltilla rengasmelu kuuluukin sisälle. Ohittaminen on sujuvaa hyvän väännön ansiosta.
Neliveto toimii koko ajan ja vaikka etu- ja takalukot ovatkin sähköiset, eli käytännössä tarkoittaa, että toisen pyörän sutiessa tietokone jarruttaa sutivaa pyörää ja siirtää näin voimaa toiselle pyörälle, niin esim. ristiriipunnasta Q5 pääsee pois, kun pitää jalan tasaisesti kaasulla ja antaa auton ruksuttaa hetken. Kohtaus- ja jättökulmat ovat mukava suuret, joten penkalle voi nousta melko hyvin. Huonona puolena kohtauskulmista ja viistetyistä keulasta ja perästä on ehkä se, että nuoskalumella auto nousee melko helposti kantavan lumen päälle ja jää pohjasta roikkumaan. En kyllä tiedä onko siihen muutakaan ratkaisua, sillä perinteisen spoilerin auratessa painavaa nuoskaa se varmasti ennen irtoaa siinä vaiheessa, kun Q5 vielä hetken liikkuu. Pehmeässä lumessa liikkuminen ei ole mikään ongelma, vaikka lunta olisi reilusti yli pohjakorkeuden.
Sport-istuimen etu tavalliseen istuimeen on säädettävä istuinosan pituus, jolloin pitkäkoipisempi kuski, kuten minä, saa hyvän tuen reisille. Istuimet ovat korkeammat kuin A4:ssä, joten samaan pituuteen on saatu aikaan parempi jalkatila. Takapenkit siirtyvät eteen ja taakse suhteessa 2/3 ja 1/3 ja taittuvat myös alas tasaiseksi alustaksi. Takapenkkien keskeltä voi myös taittaa selkänojan alas suksia tai muuta pitkää tavaraa varten ja noilla säädöillä Q5 on yllättävänkin joustava kuljetuskapine perheelle. Jos jotakin parantaisin autossani, niin se olisi 3-litrainen diesel moottori nykyisen tilalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti